Bułeczki Cynamonowe

DSC14_0464


Dzisiaj na złość ponurej pogodzie postanowiliśmy z Tygrysem upiec pyszne bułeczki cynamonowe w/g przepisu Ikea. Skandynawskie smaki dzisiaj u nas królują.

Smakują bosko i cały dom pachnie słodyczą cynamonu. Łasuchy lubią tak 🙂


DSC11_0455


Składniki na Ciasto:

50 gram drożdży

125 gram roztopionego masła

1/2 litra ciepłego mleka

150 ml cukru pudru

1 i 1/2 litra mąki

szczypta soli

Składniki na Nadzienie:

75 gram miękkiego masła

75 ml cukru pudru

2 łyżki cynamonu


DSC1_0403

DSC2_0408


Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i rozpuszczonym masłem. Następnie dodajemy cukier puder, sól i mąkę. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na 20 minut w celu wyrośnięcia. W międzyczasie łączymy wszystkie składniki na nadzienie.


DSC3_0411

DSC5_0419


Ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą z części należy rozwałkować, posmarować nadzieniem, zwinąć jak roladę i pokroić na ok 20 kawałków. Następnie układamy bułeczki na blaszce do pieczenia i odstawiamy na 30 minut by ładnie wyrosły.


DSC6_0428


Po 30 minutach bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w temperaturze 250 stopni ok 10 minut.


DSC8a_0433

DSC9_0442

DSC10_0452

DSC13_0462

DSC16_0471

DSC17_0480\DSC12_0461


Naczelny CukierMistrz życzy SmAcZnEgo!!!

Gosia

Opublikowano
Umieszczono w kategoriach: Przepiśnik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

error: Content is protected !!