Kotleciki jaglane z warzywami to mój zdrowy i pyszny obiad z ubiegłego wtorku. Kasza jaglana jest bardzo zdrowa, lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Czytałam ostatnio, że coraz więcej ludzi ma alergię na gluten. Minusem zaś jest to, że po ugotowaniu jest dość kaloryczna (100 g = 350 kcal). Jednak dwa albo trzy małe kotleciki plus dużo warzyw nie zrobią nam krzywdy, a bogactwo witamin jest bezcenne. Poza tym trzeba urozmaicać sobie codzienne menu.
SkŁaDnIki:
100 g kaszy jaglanej
różyczki kalafiora
3 małe cebule
1 ząbek czosnku
1 pęczek natki pietruszki
1 – 2 łyżki curry
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka startego korzenia imbiru
sól i pieprz
olej do smażenia
PrZyGoToWaNie:
Cebulkę i czosnek obieramy i drobno kroimy w kostkę. Podsmażamy w rondelku z niewielką ilością oleju. Różyczki kalafiora rozdrabniamy w blenderze lub drobno siekamy i dodajemy do cebuli. Całość dusimy razem przez kilka minut.
Kaszę płuczemy pod zimną wodą a następnie przelewamy wrzącą wodą. Przepłukaną kaszę wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy przez 20 minut. Po ugotowaniu czekamy aż ostygnie.
Do miski wrzucamy ugotowaną kaszę, cebulę z czosnkiem i kalafiorem, przyprawy, mąkę i poszatkowaną pietruszkę. Całość dobrze mieszamy i lepimy kotlety. Smażymy na złoto z obu stron. Podajemy z miksem ugotowanych warzyw.
SmAcZnEgo!!!
Ja kupuję różne gotowe mieszanki warzyw mrożonych, które potem szybko gotuję lub podsmażam. Możemy również sami przygotować takie warzywa i zamrozić. Zależy kto ile ma czasu i ochoty 🙂
Gosia