Kotleciki Jaglane z warzywami

DSC8_0332


Kotleciki jaglane z warzywami to mój zdrowy i pyszny obiad z ubiegłego wtorku. Kasza jaglana jest bardzo zdrowa, lekkostrawna i nie zawiera glutenu. Czytałam ostatnio, że coraz więcej ludzi ma alergię na gluten. Minusem zaś jest to, że po ugotowaniu jest dość kaloryczna (100 g = 350 kcal). Jednak dwa albo trzy małe kotleciki plus dużo warzyw nie zrobią nam krzywdy, a bogactwo witamin jest bezcenne. Poza tym trzeba urozmaicać sobie codzienne menu.


DSC3_0294


SkŁaDnIki:

100 g kaszy jaglanej

różyczki kalafiora

3 małe cebule

1 ząbek czosnku

1 pęczek natki pietruszki

1 – 2 łyżki curry

2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka startego korzenia imbiru

sól i pieprz

olej do smażenia


DSC2_0283

DSC1_0277

DSC4_0307


PrZyGoToWaNie:

Cebulkę i czosnek obieramy i drobno kroimy w kostkę. Podsmażamy w rondelku z niewielką ilością oleju. Różyczki kalafiora rozdrabniamy w blenderze lub drobno siekamy i dodajemy do cebuli. Całość dusimy razem przez kilka minut.

Kaszę płuczemy pod zimną wodą a następnie przelewamy wrzącą wodą. Przepłukaną kaszę wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy przez 20 minut. Po ugotowaniu czekamy aż ostygnie.

Do miski wrzucamy ugotowaną kaszę, cebulę z czosnkiem i kalafiorem, przyprawy, mąkę i poszatkowaną pietruszkę. Całość dobrze mieszamy i lepimy kotlety. Smażymy na złoto z obu stron. Podajemy z miksem ugotowanych warzyw.


DSC5_0315

DSC6_0319

DSC10_0327

SmAcZnEgo!!!


Ja kupuję różne gotowe mieszanki warzyw mrożonych, które potem szybko gotuję lub podsmażam. Możemy również sami przygotować takie warzywa i zamrozić. Zależy kto ile ma czasu i ochoty 🙂

Gosia

Opublikowano
Umieszczono w kategoriach: Przepiśnik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

error: Content is protected !!