Dawno nie było tutaj przepisu,
zatem zapraszam na pyszne, naprawdę pyszne
kotleciki z indyka z marchewką.
Składniki:
(porcja na 4 osoby)
1/2 kg polędwiczek z indyka
2 duże marchewki
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 jajko
szczypta soli i pieprzu
opcjonalnie len mielony odtłuszczony
natka pietruszki
Przygotowanie:
Polędwiczki z indyka mielimy.
Ścieramy na tarce o grubych oczkach marchewkę, cebulę i czosnek.
Następnie wszystkie składniki razem łączymy i formujemy małe kuleczki.
Smażymy jak kotlety mielone,
z tym że nie wymaga ono długotrwałej obróbki termicznej.
Kotleciki są o wiele mniej kaloryczne niż tradycyjne mielone
i według mnie o wiele bardziej smaczne.
Mięso z indyka ma niską zawartość tłuszczu i dużą zawartość białka.
Zawiera fosfor, potas, magnez, żelazo i cynk oraz witaminy z grupy B.
Jest lekkostrawne i łatwo przyswajalne.
150 g mięsa z indyka to tylko 126 kcal.
Polecane jest przy alergiach pokarmowych i w dietach odchudzających.
SmAcZnEgO !!!
Gosia