Przepis na ten chlebek znalazłam na blogu Ani Lewandowskiej.
Oryginalny przepis trochę zmieniłam.
Zamiast mleka roślinnego dodałam zwyczajne krowie mleko
i trochę mleczka kokosowego.
Nie dodałam babki płesznik, gdyż zupełnie o niej zapomniałam.
SkŁaDnIkI:
100 g mąki ryżowej
100 g mąki gryczanej
60 g mąki kokosowej
60 ml oleju kokosowego
80 ml mleka
4 łyżki mleczka kokosowego
3 dojrzałe banany (małe)
1/2 dojrzałego mango
cynamon, kardamon, karob
łyżeczka proszku do pieczenia bio
PrZyGoToWaNiE:
Łączymy wszystkie suche składniki.
Następnie dodajemy do nich pokrojonego banana i mango.
Na koniec dolewamy mleko i olej.
Miksujemy na gładką masę.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 60 minut lub dłużej jeśli trzeba.
Do pieczenia nie używam termoobiegu,
ponieważ wydaje mi się, że ciasto lepiej smakuje
gdy jest pieczone „normalnie”.
Jeżeli macie ochotę polecam także spróbować innej wersji przepisu na bananowy chlebek.
Przepis tutaj.
Chlebek świetnie smakuje z zieloną herbatą.
SmAcZnEgO!!!
Gosia