Przepis na ciasteczka cynamonowe jest bardzo prosty,
zaś same ciasteczka są pyszne i kojarzą się ze świętami i miłą domową atmosferą.
Nie jest to przepis dietetyczny,
ale na pewno zdrowszy
niż wszystko to,
co jest gotowe
i uśmiecha się do nas z półek sklepowych.
SkŁaDnIkI:
* 150 g mąki
* 100 g orzechów włoskich
* 100 g miękkiego masła
* 50 g cukru trzcinowego
* 3 łyżeczki startego cynamonu
* 1 duże jajko lub 2 małe
* wiórki kokosowe (jako ozdoba)
PrZyGoToWaNiE:
Orzechy włoskie mielimy na mączkę i łączymy z mąką.
Dodajemy cukier trzcinowy, cynamon, jajko i masło.
Wszystkie składniki wyrabiamy,
a następnie ciasto zawijamy w folię spożywczą
i odkładamy do lodówki na godzinę.
Następnie wałkujemy ciasto na grubość max 5 mm.
Zamiast wałkowania możemy rozgnieść ciasto ręcznie.
Dla mnie jest to o wiele bardziej wygodniejszy sposób.
Wycinamy foremkami ciasteczka,
które rozkładamy na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temp. 180 stopni przez 15 – 20 min na złoty kolor.
Po upieczeniu posypujemy wiórkami kokosowymi.
Ciasteczka najlepiej przechowywać w szklanym słoju,
są wtedy cały czas świeżutkie.
Zapach unoszący się w powietrzu bezcenny …
SmAcZnEgO!!!
Gosia