SeRniK to moje ulubione ciasto, ponieważ uwielbiam biały ser w każdej postaci.
Ten z przepisu powyżej jest rewelacyjny i zawsze się udaje.
Sernik z reguły piekę na święta lub gdy jest okazja do świętowania, czyli nie często.
Jednakże to sprawia, że smakuje wyjątkowo i o to chodzi.
Czy wiecie, że sernik to ciasto z historią sięgającą 2 lub nawet jak niektóre źródła podają 3 tysięcy lat?
O serniku pierwszy raz wspomina grecki filozof Aegimus, który jest jednym z pierwszych autorów książki kucharskiej. W Grecji uważano, że sernik ma energetyczne właściwości
i z tego powodu serwowano go olimpijczykom.
Starożytni Rzymianie także znali ten bardzo smaczny deser.
Poniżej przepis na Libium, czyli serowe ciasto słodzone miodem używane do celów religijnych:
„2 kilo sera dobrze pokruszyć w moździerzu, dodać 1 funt chleba z mąki pszennej, lub – jeśli ma być lżejsze – 1/2 funta. Wymieszać z serem, dodać 1 jajo i wszystko dobrze wymieszać. Uformować placek i gotować na gorącym kamieniu.”
Rzymska ekspansja sprawiła, że sernik dotarł do Europy i dalej do Ameryki. W 1872 roku
William Lawrence wymyślił „serek Philadelphia”, czym zapoczątkował erę serników nowojorskich, których cechą charakterystyczną jest lekkość i delikatność. Tradycyjną
i jednocześnie bardziej cięższą odmianą jest „sernik wiedeński”
Do Polski sernik trafił najprawdopodobniej za sprawą Jana III Sobieskiego powracającego spod bitwy pod Wiedniem. W Polsce szczególne uznanie ciasto zyskało u Krakowiaków, którzy ozdobili go „kraciastą” polewą i w ten sposób mamy sernik krakowski 🙂
zdjęcie z netu
zdjęcie z netu
Istnieje wiele różnych „wariacji” na temat sernika. A Wy jaki sernik lubicie najbardziej?
Gosia