Dzisiaj przepis na mój ulubiony chlebek. Był czas, że piekłam go dwa razy w tygodniu jednak ostatnio dawno już tego nie robiłam. Pora wrócić do tego co dobre i zdrowe.
Chlebek z mąki krupczatki z ziarnami
1 kg mąki krupczatki,
6 łyżek siemienia lnianego,
6 łyżek słonecznika,
6 łyżek dyni,
1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich, może być pół na pół,
1,5 łyżki soli,
2,5 łyżki cukru,
5 dag drożdży,
4 szklanki ciepłej wody.
Wszystkie składniki łączymy razem w podanej powyżej kolejności. Dobrze wszystko mieszamy, przekładamy do wysmarowanych margaryną i oprószonych bułką tartą foremek i zostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem. Następnie pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 – 200 stopni lub w termoobiegu 150 stopni.
SmAcZnEgO !!!
Gosia