ChleBek doMowej roboTy

Dzisiaj przepis na mój ulubiony chlebek. Był czas, że piekłam go dwa razy w tygodniu jednak ostatnio dawno już tego nie robiłam. Pora wrócić do tego co dobre i zdrowe.

Chlebek z mąki krupczatki z ziarnami

1 kg mąki krupczatki,

6 łyżek siemienia lnianego,

6 łyżek słonecznika,

6 łyżek dyni,

1 szklanka otrąb pszennych lub żytnich, może być pół na pół,

1,5 łyżki soli,

2,5 łyżki cukru,

5 dag drożdży,

4 szklanki ciepłej wody.

Wszystkie składniki łączymy razem w podanej powyżej kolejności. Dobrze wszystko mieszamy, przekładamy do wysmarowanych margaryną i oprószonych bułką tartą foremek i zostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem. Następnie pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180 – 200 stopni lub w termoobiegu 150 stopni.

SmAcZnEgO !!!

Gosia

 

Opublikowano
Umieszczono w kategoriach: Przepiśnik
error: Content is protected !!