Bardzo szybkie i łatwe w wykonaniu ciasteczka owsiane z jabłkiem i żurawiną. Zdrowe, dietetyczne i pyszne.
2 lub 3 duże jabłka
1 duże jajko
1/2 lub 1 szklanka płatków owsianych górskich
1 lub 2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka oliwy z oliwek
żurawina
Proporcje podaję w ten sposób, bo jest to uzależnione od tego, ile chcecie zrobić ciastek. (Mnie z 2 jabłek wyszło 8 ciasteczek).
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy jajko i miksujemy blenderem. Następnie dodajemy oliwę, cynamon, płatki owsiane i żurawinę. Dokładnie wszystko mieszamy i odstawiamy na 20 minut, aby płatki mogły namięknąć.
Na blaszkę nakładamy folię aluminiową i smarujemy ją lekko oliwą z oliwek. Formujemy ciasteczka i układamy je tak, aby się ze sobą nie stykały. Pieczemy 10 do 15 minut w piekarniku ustawionym na 170 stopni.
Latem ciasteczka owsiane (ok 50 kcal jedno) bardzo dobrze smakują z zimną owocową herbatą.
Zalewamy wrzątkiem ulubioną herbatę. Ja ostatnio używam herbaty Saga „cytryna i mięta” oraz Lipton „czarna porzeczka i dzika róża”. Następnie dorzucam połowę pomarańczy i połowę jabłka. Na koniec dodaję świeże listki mięty i melisy. Odstawiam do wystygnięcia.
SmAcZnEgO!!!
Gosia