Dzisiaj na złość ponurej pogodzie postanowiliśmy z Tygrysem upiec pyszne bułeczki cynamonowe w/g przepisu Ikea. Skandynawskie smaki dzisiaj u nas królują.
Smakują bosko i cały dom pachnie słodyczą cynamonu. Łasuchy lubią tak 🙂
Składniki na Ciasto:
50 gram drożdży
125 gram roztopionego masła
1/2 litra ciepłego mleka
150 ml cukru pudru
1 i 1/2 litra mąki
szczypta soli
Składniki na Nadzienie:
75 gram miękkiego masła
75 ml cukru pudru
2 łyżki cynamonu
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i rozpuszczonym masłem. Następnie dodajemy cukier puder, sól i mąkę. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na 20 minut w celu wyrośnięcia. W międzyczasie łączymy wszystkie składniki na nadzienie.
Ciasto dzielimy na dwie równe części. Każdą z części należy rozwałkować, posmarować nadzieniem, zwinąć jak roladę i pokroić na ok 20 kawałków. Następnie układamy bułeczki na blaszce do pieczenia i odstawiamy na 30 minut by ładnie wyrosły.
Po 30 minutach bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy w temperaturze 250 stopni ok 10 minut.
Naczelny CukierMistrz życzy SmAcZnEgo!!!
Gosia