Zapiekanka Makaronowa z Mięsem i Szpinakiem

Makaron ze szpinakiem i mięsem


Składniki do Szpinaku:

1 opakowanie szpinaku mrożonego

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 jajko

sól, pieprz, bazylia

Składniki do Mięsa:

800 g mięsa mielonego

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 puszka pomidorów z puszki

sól, pieprz

Składniki do Sosu Beszamelowego:

1/2 litra mleka

2 – 3 łyżki masła

1 łyżeczka gałki muszkatołowej

3 łyżki mąki

sól, pieprz

Składniki Pozostałe:

Makaron pełnoziarnisty


Makaron ze szpinakiem i mięsem 2


Przygotowanie Szpinaku:

Cebulę i czosnek drobno kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy szpinak i lekko dusimy. Na koniec dodajemy całe jajko i przyprawy. Mieszamy i dusimy do momentu ścięcia się jajka.

Przygotowanie Mięsa:

Cebulę i czosnek drobno kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy zmielone mięso i dusimy. Następnie dodajemy pomidory z puszki i przyprawy.

Przygotowanie Sosu Beszamelowego:

W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego mąkę. Następnie powoli dolewamy mleko cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy przyprawami i gałką muszkatołową. Pozostawiamy na ogniu od 10 do 15 minut cały czas mieszając.

Makaron gotujemy, ale tak by był lekko twardy. W naczyniu układamy warstwami – makaron, mięso, szpinak, makaron … – polewamy sosem beszamelowym i pieczemy około 35 minut w piekarniku w termoobiegu w temperaturze ok 180 stopni.

Moje naczynie do pieczenia jest trochę duże, więc wszystko mi się tak rozlazło 🙂 jednak najważniejsze jest, że smakuje znakomicie. Bardzo fajne urozmaicenie obiadów od czasu do czasu. Mięso najlepiej jest kupić w całości i zmielić samemu – wiemy wtedy co jemy.


DSC9_0602


SmAcZnEgO!!!

Gosia

Opublikowano
Umieszczono w kategoriach: Przepiśnik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

error: Content is protected !!