Składniki do Szpinaku:
1 opakowanie szpinaku mrożonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 jajko
sól, pieprz, bazylia
Składniki do Mięsa:
800 g mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów z puszki
sól, pieprz
Składniki do Sosu Beszamelowego:
1/2 litra mleka
2 – 3 łyżki masła
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
3 łyżki mąki
sól, pieprz
Składniki Pozostałe:
Makaron pełnoziarnisty
Przygotowanie Szpinaku:
Cebulę i czosnek drobno kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy szpinak i lekko dusimy. Na koniec dodajemy całe jajko i przyprawy. Mieszamy i dusimy do momentu ścięcia się jajka.
Przygotowanie Mięsa:
Cebulę i czosnek drobno kroimy w kostkę i podsmażamy. Dodajemy zmielone mięso i dusimy. Następnie dodajemy pomidory z puszki i przyprawy.
Przygotowanie Sosu Beszamelowego:
W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego mąkę. Następnie powoli dolewamy mleko cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy przyprawami i gałką muszkatołową. Pozostawiamy na ogniu od 10 do 15 minut cały czas mieszając.
Makaron gotujemy, ale tak by był lekko twardy. W naczyniu układamy warstwami – makaron, mięso, szpinak, makaron … – polewamy sosem beszamelowym i pieczemy około 35 minut w piekarniku w termoobiegu w temperaturze ok 180 stopni.
Moje naczynie do pieczenia jest trochę duże, więc wszystko mi się tak rozlazło 🙂 jednak najważniejsze jest, że smakuje znakomicie. Bardzo fajne urozmaicenie obiadów od czasu do czasu. Mięso najlepiej jest kupić w całości i zmielić samemu – wiemy wtedy co jemy.
SmAcZnEgO!!!
Gosia