Pasta z Zielonego Groszku

DSC6_0613


Pasta z zielonego groszku jest zdrową propozycją na śniadanie lub drugie śniadanie, a w zasadzie kiedy tylko chcecie. Smakuje rewelacyjnie – o ile lubicie groszek. Pastę można bardzo szybko i łatwo przygotować w domu i przechowywać kilka dni w lodówce pod przykryciem. Ja zielony groszek wprost uwielbiam. Zieloną pastą można smarować pieczywo, udekorować pomidorkami i natką pietruszki. Do tego kubek zielonej herbaty z jaśminem i jesienne dni od razu będą cieplejsze, a w sercu zagości wiosna.


DSC1_0604


SkŁaDnIki PaStY:

400 g mrożonego zielonego groszku

140 g sera feta

sok z 1/2 cytryny

szczypiorek

pieprz


DSC2_0606


PrzYgoTowAniE PaStY:

Do wrzącej wody wrzucamy zielony groszek i gotujemy ok 6 minut. Nie solimy wody. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą na sitku. Następnie przekładamy groszek do blendera, dodajemy pokrojony szczypiorek oraz ser feta i miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy sok z cytryny i doprawiamy pieprzem. Całość jeszcze raz miksujemy, aby wszystkie składniki ładnie się ze sobą połączyły. Na koniec przekładamy do pojemnika, w którym będziemy mogli przechować groszek w lodówce.


DSC3_0610


Mały zielony groszek ma w sobie wielką MoC!!!

1. Usprawnia działanie przewodu pokarmowego dzięki zawartości błonnika. Każdego dnia powinniśmy przyjmować 20 do 40 g błonnika.

2. Dostarcza wiele witamin – A, C, E, K, B1, B2, B3, B6, a także wapń, magnez, fosfor i żelazo.

3. Pomaga w odchudzaniu – 1 szklanka to ok 100 kcal, która syci na długo.

4. Zapobiega chorobą serca ponieważ reguluje poziom cholesterolu we krwi, a także obniża ten zły cholesterol.

5. Wzmacnia kości.

6. Dzięki zawartości chlorofilu ma działanie antynowotworowe.

7. Wzmacnia odporność.

8. Przyspiesza gojenie ran i zapobiega siniakom.

9. Zapobiega anemii.

10. Wpływa na dobry stan zdrowia psychicznego.

11. Poprawia cerę i wzrok.


DSC5_0614


Ciekawostka!

Czy wiecie, że groszek jest fundamentem współczesnej genetyki?

Pierwsze badania dotyczące dziedziczenia cech zostały przeprowadzone na grochu zwyczajnym przez Grzegorza Mendla. Powstały tzw. prawa Mendla.


DSC4_0612

SmAcZnEgO!!!


Gosia

Opublikowano
Umieszczono w kategoriach: Przepiśnik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

error: Content is protected !!