Pasta z zielonego groszku jest zdrową propozycją na śniadanie lub drugie śniadanie, a w zasadzie kiedy tylko chcecie. Smakuje rewelacyjnie – o ile lubicie groszek. Pastę można bardzo szybko i łatwo przygotować w domu i przechowywać kilka dni w lodówce pod przykryciem. Ja zielony groszek wprost uwielbiam. Zieloną pastą można smarować pieczywo, udekorować pomidorkami i natką pietruszki. Do tego kubek zielonej herbaty z jaśminem i jesienne dni od razu będą cieplejsze, a w sercu zagości wiosna.
SkŁaDnIki PaStY:
400 g mrożonego zielonego groszku
140 g sera feta
sok z 1/2 cytryny
szczypiorek
pieprz
PrzYgoTowAniE PaStY:
Do wrzącej wody wrzucamy zielony groszek i gotujemy ok 6 minut. Nie solimy wody. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą na sitku. Następnie przekładamy groszek do blendera, dodajemy pokrojony szczypiorek oraz ser feta i miksujemy na gładką masę. Na koniec dodajemy sok z cytryny i doprawiamy pieprzem. Całość jeszcze raz miksujemy, aby wszystkie składniki ładnie się ze sobą połączyły. Na koniec przekładamy do pojemnika, w którym będziemy mogli przechować groszek w lodówce.
Mały zielony groszek ma w sobie wielką MoC!!!
1. Usprawnia działanie przewodu pokarmowego dzięki zawartości błonnika. Każdego dnia powinniśmy przyjmować 20 do 40 g błonnika.
2. Dostarcza wiele witamin – A, C, E, K, B1, B2, B3, B6, a także wapń, magnez, fosfor i żelazo.
3. Pomaga w odchudzaniu – 1 szklanka to ok 100 kcal, która syci na długo.
4. Zapobiega chorobą serca ponieważ reguluje poziom cholesterolu we krwi, a także obniża ten zły cholesterol.
5. Wzmacnia kości.
6. Dzięki zawartości chlorofilu ma działanie antynowotworowe.
7. Wzmacnia odporność.
8. Przyspiesza gojenie ran i zapobiega siniakom.
9. Zapobiega anemii.
10. Wpływa na dobry stan zdrowia psychicznego.
11. Poprawia cerę i wzrok.
Ciekawostka!
Czy wiecie, że groszek jest fundamentem współczesnej genetyki?
Pierwsze badania dotyczące dziedziczenia cech zostały przeprowadzone na grochu zwyczajnym przez Grzegorza Mendla. Powstały tzw. prawa Mendla.
SmAcZnEgO!!!
Gosia