Chlebek Bananowy bez cukru, bez tłuszczu

DSC7_0257

Ostatnio mało mam czasu na eksperymenty w kuchni.

Jednak przez bloga Life Manager-ki trafiłam na innego bloga, gdzie znalazłam przepis na to cudo bez cukru i bez tłuszczu.

Banalnie proste w wykonaniu i smaczne.

Tutaj link do oryginału, a poniżej moja wersja 🙂

DSC5_0266

Składniki:

3 małe banany

100 g mąki pszennej pełnoziarnistej

1 jajko

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki imbiru

szczypta soli

2 łyżeczki miodu (opcjonalnie)

DSC1_0232

Przygotowanie:

Banany blendujemy z jajkiem.

Następnie dodajemy mąkę, cynamon, imbir, sodę, miód, sól i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Pieczemy przez ok 40 minut w temperaturze 180 stopni.

DSC2_0237

Mąka pełnoziarnista może być pszenna, żytnia czy orkiszowa.

Powstaje z przemiału pełnego ziarna dzięki czemu zachowuje wszystkie składniki odżywcze. Ma ciemniejszą barwę i jest bogata w błonnik.

Banany dodają energii i walczą z depresją.

Pomagają w trawieniu, chronią przed kurczami mięśni w czasie treningów i budują silne kości.

Jajka to źródło pełnowartościowego, wzorcowego białka.

Bogactwo witamin (A, E, D, K, B2, B12) i minerałów.

Cynamon pomaga w odchudzaniu i wspomaga trawienie.

Imbir zabija wirusy i rozgrzewa.

DSC3_0249

DSC6_0263

DSC4_0270

Smacznego!!!

Gosia

Opublikowano
Umieszczono w kategoriach: Przepiśnik

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

error: Content is protected !!