Ostatnio mało mam czasu na eksperymenty w kuchni.
Jednak przez bloga Life Manager-ki trafiłam na innego bloga, gdzie znalazłam przepis na to cudo bez cukru i bez tłuszczu.
Banalnie proste w wykonaniu i smaczne.
Tutaj link do oryginału, a poniżej moja wersja 🙂
Składniki:
3 małe banany
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
1 jajko
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
szczypta soli
2 łyżeczki miodu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Banany blendujemy z jajkiem.
Następnie dodajemy mąkę, cynamon, imbir, sodę, miód, sól i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Pieczemy przez ok 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Mąka pełnoziarnista może być pszenna, żytnia czy orkiszowa.
Powstaje z przemiału pełnego ziarna dzięki czemu zachowuje wszystkie składniki odżywcze. Ma ciemniejszą barwę i jest bogata w błonnik.
Banany dodają energii i walczą z depresją.
Pomagają w trawieniu, chronią przed kurczami mięśni w czasie treningów i budują silne kości.
Jajka to źródło pełnowartościowego, wzorcowego białka.
Bogactwo witamin (A, E, D, K, B2, B12) i minerałów.
Cynamon pomaga w odchudzaniu i wspomaga trawienie.
Imbir zabija wirusy i rozgrzewa.
Smacznego!!!
Gosia
Świetny przepis, zapisuję i zabieram się za niego przy najbliższej okazji.
Smacznego! 😉