Kotleciki z indyka z marchewką

DSC2_0938

Dawno nie było tutaj przepisu,
zatem zapraszam na pyszne, naprawdę pyszne
kotleciki z indyka z marchewką.

Składniki:
(porcja na 4 osoby)

1/2 kg polędwiczek z indyka

2 duże marchewki

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

1 jajko

szczypta soli i pieprzu

opcjonalnie len mielony odtłuszczony

natka pietruszki

DSC1_0937

Przygotowanie:

Polędwiczki z indyka mielimy.
Ścieramy na tarce o grubych oczkach marchewkę, cebulę i czosnek.
Następnie wszystkie składniki razem łączymy i formujemy małe kuleczki.
Smażymy jak kotlety mielone,
z tym że nie wymaga ono długotrwałej obróbki termicznej.

Kotleciki są o wiele mniej kaloryczne niż tradycyjne mielone
i według mnie o wiele bardziej smaczne.

Mięso z indyka ma niską zawartość tłuszczu i dużą zawartość białka.
Zawiera fosfor, potas, magnez, żelazo i cynk oraz witaminy z grupy B.
Jest lekkostrawne i łatwo przyswajalne.
150 g mięsa z indyka to tylko 126 kcal.
Polecane jest przy alergiach pokarmowych i w dietach odchudzających.

SmAcZnEgO !!!

Gosia

Opublikowano
Umieszczono w kategoriach: Przepiśnik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

error: Content is protected !!